FANFARECORPS ERICA

Jubileumboek 100 jaar Fanfarecorps Erica

Dit jubileumboek beschrijft de eeuw vanaf de oprichting tot en met 2006. Het geeft een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen, alsmede de verwevenheid van de fanfare in de gemeenschap. Iedereen in Austerlitz heeft iets met Erica. Men is òf lid, òf donateur en/of spaart oud papier ten bate van deze vereniging. Dat is vanuit het verleden zo gegroeid.
De fanfare bestaat inmiddels al 118 jaar.

Het boek

Zoals Wim den Heijer, destijds wethouder Ruimte, Kunst en Cultuur van de gemeente Zeist, zo mooi omschrijft in het voorwoord van het boek: “Zowel bij treurige gebeurtenissen als feestelijke vieringen zoals dorpsfeesten heeft het Dorpsplein met de muziektent en de pomp, het symbool van Austerlitz, een aantrekkende werking.

Op die bijzondere dagen galmen de klanken uit de gepoetste instrumenten van fanfarecorps Erica over de daken van de huizen en verstommen vervolgens in het bos dat Austerlitz omhelst. Een muzikale oproep om samen te komen en deel uit te maken van het sociale en culturele leven in Austerlitz. Zo was het 100 jaar geleden, zo is het nog steeds en zo moet het blijven!”

Het boek beschrijft de ontwikkeling van de fanfare door de eeuw heen, doorspekt met anekdotes en foto’s. Als u ooit in Austerlitz heeft gewoond of lid, supporter en/of donateur bent (geweest) van Erica, mag u dit boek zeker niet missen! Het boek is nog te verkrijgen.
U kunt hiervoor contact opnemen met het secretariaat.

De auteur

Rutger Loenen (Loosdrecht 1935 – Austerlitz 2012) kenden velen in de provincie Utrecht al als een bevlogen en zeer actieve amateurhistoricus. Hij heeft veel publicaties op zijn naam staan. Welhaast een levenswerk is zijn boek (1804 – 1811) ‘Austerlitz Pyramide, Frans-Bataafs Kamp en Dorp’ over de bouw van de bekende Pyramide van Austerlitz en over het militaire kamp van het leger van de Franse generaal Marmont, waar later het dorp Austerlitz ontstond.

Met het vakmanschap en de precisie waarmee Loenen ‘Austerlitz’ schreef pakte hij ook de historie van de honderdjarige fanfare ‘Erica’ aan. Hij raadpleegde een groot aantal bronnen, catalogiseerde die en legde tal van ongeschreven herinneringen vast. Onder andere in de namen van de fanfareleden op de vele foto’s die in de loop der jaren gemaakt zijn.

Als waardering voor zijn bijdragen werd
Rutger Loenen in 2005 benoemd tot
lid in de Orde van Oranje Nassau.

Uitgever: Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug. Vormgeving Bright Design.
Steun Erica

Volg ons op

Facebook

Instagram